Zlín - 06.12.2007
Ve zlínské nemocnici zahájen provoz babyboxu

?Nový babybox vybudovaný s finanční podporou Zlínského kraje byl dnes slavnostně zprovozněn v Krajské nemocnici T. Bati. Toto zařízení se tak stalo pátým místem v České republice, kde schránka pro nechtěné děti odložené po porodu funguje. Provoz babyboxu slavnostně zahájil hejtman Libor Lukáš společně s duchovním otcem této myšlenky a předsedou občanského sdružení Babybox Ludvíkem Hessem a zástupci dalších podporovatelů.

„Rozšiřování babyboxů má mou plnou podporu, protože jsem přesvědčen, že nechtěným dětem musíme dát příležitost na spokojený život. Takto je jejich cesta životem, která by byla mnohem složitější bez schránky, alespoň trošku usnadněna. Proto jsem se zasadil o to, abychom prostor pro její vybudování v naší nemocnici co nejrychleji vytvořili a myšlenku u nás realizovali. Děkuji všem, kteří se snaží dětem, jež nemají na počátku svého života tolik štěstí, pomáhat. Náš společný projekt s panem Hessem také symbolicky vnímám jako mikulášský dárek pro ty nejmenší,“ řekl hejtman.

Zlínský kraj přispěl na vybudování babyboxu částkou 100 tisíc korun a hejtman do něj při zahájení vložil plyšového slona pro štěstí, kterého následně dostanou malí pacienti z dětského oddělení krajské nemocnice.

Pokud bych měl popsat příběh mého života, jeho podstatná část se bude točit kolem slov "aktivní cesta".

Za prvé-původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu.

Za druhé-stavbám cest jsem zasvětil značnou část profesního života.

A za třetí-vždy se snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Mým dlouhodobým velkým cílem je, aby naše část Moravy ztratila nálepku regionu v pohraničí, aby se hospodářsky pozvedla a byla pak stabilní i v nejistých ekonomických dobách, zdejší lidé měli dobré výplaty, lépe se jim cestovalo za prací, do škol, k lékaři, za kulturou…

A důležitou cestou k tomuto cíli je také kvalitní dopravní infrastruktura – o tom jsem byl vždy pevně přesvědčen. Jako stavař i jako zvolený zastupitel.

Kontinuálně i dnes, především z pozice předsedy Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě, dělám pro její rozvoj vše, co umím. A myslím, že jsou za námi vidět mnohé výsledky i když bych si představoval znatelnější pokrok při budování páteřní dálniční sítě v ČR. Nechci však stát jenom v koutě a útrpně přihlížet, jak nám hází klacky pod nohy několik osamocených aktivistů, nebo musíme překonávat nesmyslně nastavené byrokratické bariéry a vedle toho poslouchat soustavné mudrování rozpačitých vládnoucích elit.

Musíme prostě udělat mnohem víc, co je k rozvoji našeho regionu skutečně potřeba a zmobilizovat k tomu i širokou občanskou podporu.. Věřím, že se svou vizí našeho regionu, jako dobré adresy pro život nejsem sám. Proto jsem otevřen všem podnětům od vás všech, kteří sledují stejný cíl. Společně udělejme pro náš region pořádný kus práce. Protože je náš.