Tiskové zprávy

Luhačovice - 11.10.2012
Kraj podpořil rekonstrukci cyklostezky kolem Luhačovické přehrady, řekl Libor Lukáš

Kraj podpořil rekonstrukci cyklostezky kolem Luhačovické přehrady, řekl Libor Lukáš

Luhačovická přehrada se brzy dočká opravené obslužné komunikace. Povodí Moravy, s.p. získalo dotaci 2 milióny Kč ze Zlínského kraje a 10.10.2012 slavnostně zahájilo rekonstrukci stezky za účasti náměstka hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše a starosty Luhačovic Františka Hubáčka. O realizaci stavby se postará firma Strabag a.s., která akci dokončí v polovině listopadu letošního roku. Oprava obslužné komunikace kolem přehrady Luhačovice navazuje na předchozí etapu udržovacích prací na stejnojmenném vodním díle a poškození této cesty při mimořádné hydrologické situaci v roce 2011. Stavební firma opraví trhliny, vyrovná nerovnosti vozovky a zvýší nezpevněnou krajnici odstraněním usazenin. Délka opravovaného úseku je 2,3 km a celková cena se vyšplhá na 3 milióny korun. Stezka slouží nejen pro přístup k rekreačním zařízením, ale umožňuje i příjezd udržovací techniky k vodě a využívá se také jako cyklostezka a bruslařská inline trasa. Vzhledem k tomu použijí stavbaři jako jediný možný technologický postup opravu stávající vrstvy směsí z asfaltobetonu.

„Zlínský kraj podpořil tento závěrečný projekt opravy komunikace částkou 2 milióny korun. Dokončení úprav v oblasti přehrady vnímáme jako významný vklad do rozvoje cestovního ruchu luhačovického regionu do budoucna,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš.

„Vedle prací na této komunikaci dokončíme rekonstrukci koruny hráze Luhačovické přehrady, která dostane nový povrch, nové osvětlení a opravíme i vlnolam na návodní straně,“ vypočítal generální ředitel Povodí Moravy, s.p. Radim Světlík. „Ukončením této etapy se uzavírá několikaleté období regenerace celé oblasti přehrady. Věřím, že tento krok je správným směrem pro další rozvoj Luhačovicka, jako regionu nejen lázeňského, ale i turistického,“ dodal starosta Luhačovic František Hubáček. Rybáři ze státního podniku Povodí Moravy začátkem týdne Luhačovickou přehradu také zarybnili. Do nádrže vysadili přes jeden a půl tuny kaprů, 30 kg štik a přes dva kilogramy úhořího monté. O termínu další fáze zarybnění rozhodne biologický dozor. 

Úvodem

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení