Tiskové zprávy

Uherský Brod - 17.01.2012
Uherský Brod čeká výstavba nového kruhového objezdu pod pivovarem, popisuje Libor Lukáš.

Uherský Brod čeká výstavba nového kruhového objezdu pod pivovarem, popisuje Libor Lukáš.

Řidiči projíždějící Uherským Brodem se konečně dočkají. Z křižovatky pod pivovarem zmizí nevzhledné betonové provizorium a co nevidět tady začne stavba skutečného kruhového objezdu. Na jeho výstavbě se budou podílet jak Zlínský kraj, jemuž silnice patří, tak brodská radnice. Zatímco nyní je průměr křižovatky jen 26 metrů, po rekonstrukci by měla být širší o dalších pět metrů. I díky malému průměru křižovatky se stávalo, že se do ní kamion nevešel a betonovou obruč poškodil.

„Tuto křižovatku připravujeme již dlouhodobě. V první první fázi bylo vybudováno naprosto nevhodné provizorium, které mělo pouze ověřit možnosti navrhovaného technického řešení. Bohužel z provizoria se časem stalo dočasné řešení, kterého je potřeba se co nejdříve zbavit,“ říká Libor Lukáš.

Podle něj je dohoda mezi Ředitelstvím silnic Zlínského kraje a městem těsně před podpisem. „Konečně se tak zbavíme nevkusného provizoria, křižovatka se rozšíří a dojde tím ke zlepšení jejích bezpečnostních parametrů,“ doplnil Lukáš.

Zlínský kraj se bude podílet na finančních nákladech zhruba pěti miliony korun. Celkové náklady mají dosáhnout téměř 12 milionů. Potěšující zpráva však přináší i komplikace. S výstavbou křižovatky budou spojené dopravní uzávěry. Objízdné trasy pro osobní auta se nabízejí přes sídliště Pod Vinohrady. Nákladní auta či kamiony, které by z Uherského Brodu chtěly zamířit ve směru na Luhačovice, to ale budou muset vzít větší oklikou. Oficiální objízdné trasy zatím nejsou navrženy.

„Záměr výstavby a také dohodu o společném postupu se Zlínským krajem schválili zastupitelé už v prosinci. Posuzovaly se tři návrhy, které se lišily podle průměru. Nakonec se upřednostnila varianta s průměrem 31 metrů,“ uvedla Elen Sladká mluvčí Brodu. Součástí rozšíření křižovatky bude paradoxně i zúžení profilu silnice v ulicích Močidla a Neradice. Za své vezmou chodníky, které se musí přesunout, a také část pivovarské zahrady. Výměnu její části za jiné pozemky si brodští představitelé připravili již v minulosti.

ZDROJ: http://www.idobryden.cz/…254003d369b/

Úvodem

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení