Tiskové zprávy

Luhačovice - 27.10.2011
Luhačovická přehradní nádrž v létě zase ožije, ubezpečuje Libor Lukáš

Luhačovická přehradní nádrž v létě zase ožije, ubezpečuje Libor Lukáš

Rozbahněná díra, ve kterou se změnila přehradní nádrž v Luhačovicích, příliš netěší ani místní obyvatele, ani turisty, ani letní a lázeňské hosty, ani rybáře. Netěší ani mě, ale tahle vodní stavba z roku 1930 už pořádnou údržbu potřebovala jako sůl. Vždyť poslední velké odbahnění se zde provádělo v roce 1963, tedy před téměř půl stoletím. Tomu odpovídá i množství nánosů, které se tu za oněch osmačtyřicet let nashromáždilo – nakonec se odtud vyveze skoro tři sta tisíc kubických metrů bahna. To bylo nezbytné odstranit nejen z důvodu návratu přehrady k původnímu objemu, ale především proto, aby se voda v Luhačovické nádrži stala znovu nezávadnou i pro koupání. Zmizí odtud přemnožené sinice, na jejichž likvidaci spolupracovali i odborníci z Centra pro Cyanobakterie a jejich toxiny.

Luhačovická přehradní nádrž je totiž důležitou součástí strategie Zlínského kraje pro podporu volnočasových aktivit a turistického ruchu. Právě okolí lázeňského města je z hlediska turistiky i z hlediska plánování dovolené atraktivní lokalitou. Velká vodní plocha s možností koupání, provozování vodních sportů nebo rybolovu určitě přispěje k tomu, že si lázeňské město Luhačovice a jeho okolí zvolí jako cíl svého letního putování větší množství turistů z tuzemska i zahraničí. Což má vždy samozřejmě pozitivní dopad i na zaměstnanost v oblasti, protože turistický ruch s sebou přináší také nové podnikatelské a pracovní příležitosti.

Nebylo nikterak snadné zajistit financování celé akce, zejména po té, co se zjistilo, že v přehradě je mnohem více bahna, než byl původní předpoklad. Nicméně se nám po velkém úsilí podařilo peníze získat z fondů Ministerstva zemědělství ČR a celý projekt se nyní chýlí ke zdárnému konci. S vyvezením zbytků bahnitých nánosů se počítá do konce letošního roku. Pak by dno přehrady mělo podle odborníků promrznout, aby se zlikvidovaly poslední zárodky sinic, a na jaře se začne s jejím napouštěním.

V létě už by měla přehrada fungovat v plné parádě a mohla by se stát dobrým typem na rodinný výlet nebo dovolenou. Konec konců, pokud ve svém nabitém pracovním programu vyšetřím nějaký ten volný den, rád se sem podívám také…

Libor Lukáš

statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje

Úvodem

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení