Tiskové zprávy

Zlínský kraj - 14.09.2018
Libor Lukáš / Lázeňské Listy: Luhačovice–lázeňská a architektonická perla Moravy

Libor Lukáš / Lázeňské Listy: Luhačovice–lázeňská a architektonická perla Moravy
Pracoval nejprve jako krajský radní, pak hejtman a také jako statutární náměstek hejtmana a zastupitel. Tomuto kraji věnoval v jeho vrcholných funkcích plných dvanáct let. Řeč je o Liboru Lukášovi, rodákovi z Rudic, žijícího v Pitíně v podhůří Bílých Karpat, člověku, který je právem považován za patriota tohoto krásného kraje. Byť jeho hlavním profesním tématem byla a je doprava, stranou jeho zájmu nezůstal ani sekror cestovního ruchu. 
 
„Luhačovice, tato lázeňská perla Moravy, prošly za posledních patnáct let nebývalým rozvojem. A to nejen samotné město, ale především nositelé lázeňských služeb. Ty s moderními lázeňskými domy, skvělými hotelovými resorty dávno přerostly nejen tento kraj,“ říká Libor Lukáš.
 
Jak se dnes, s odstupem času, díváte na to, že právě do Luhačovic přišla tak významná finanční pomoc z evropských fondů ?
 
„Dnes, stejně jako v čase, kdy jsme připravovali Regionální operační program pro tento kraj, jsem přesvědčený, že rozhodnutí zvýhodnit území s mimořádným potenciálem právě pro rozvoj cestovního ruchu, bylo správné. Kromě Luhačovic a Pozlovic zde patřilo ještě Rožnovsko a oblast Velkých Karlovic. Nejen v Luhačovicích, ale i v severovýchodní části našeho kraje byly velmi vhodné podmínky pro budování tolik nezbytné moderní infrastruktury cestovního ruchu, wellness a lázeňství. Vždyť jenom takto vybavené mikroregiony mají šanci uspět v konkurenčním boji, který je v tomto odvětví silný. Díky mnohdy nadstandardním službám, moderním atraktivitám, skvělé gastronomii, ojedinělosti charakteru tohoto kraje v jeho respektu vůči přírodě a úctě k tradicím, folklóru, s radostí sleduju, jak návštěvnost kraje roste a stáváme velmi atraktivní  destinací pro všechny možné  cestovatele a turisty v rámci ČR. V mnoha ohledech náš region, právě v uchopení cestovního ruchu ať už z pohledu budování moderní infrastruktury, tak i z pohledu jeho významu pro rozvoj území, zaměstnanost,  řízení a marketingu, slouží jako dobrá praxe pro jiné regiony “
 
Jste častým hostem právě v Luhačovicích, co Vás sem přitahuje?
 
Rád si v poklidné atmosféře lázeňského města odpočinu od každodenního shodu. Velmi rád se účastním kulturních a společenských akcí, které zde probíhají. Za všechny vzpomenu Hudební akademii Václava Hudečka. Tento ojedinělý koncept vyhledávání a následné výchovy mladých zejména houslových talentů šíří slávu Luhačovic i mimo běžnou klientelu. S manželi Hudečkovými nás pojí krásné přátelství a jsem velmi rád i tomu, jak rádi k nám jezdí i mimo své pracovní aktivity. Také činnost charitativní organizace KORUNKA je předmětem mého mnohaletého zájmu v Luhačovicích a rád pomáhám Veronice Záhorské, která je duší této neziskové organizace. 
 
Kdybyste měl v krátkosti charakterizovat Luhačovice, co byste určitě vyzvednul?
 
Špičkovou lázeňskou péči, bohatství, jež se ukrývá v místních minerálních pramenech, z nichž nejznámější je léčivá Vincentka. Vynikající odborníky mezi zdravotnickým personálem. Unikátní schopnost léčit ty nejmenší pacienty trpící na alergii či astma. Dětská léčebna si právem vysloužila mezinárodní ocenění. Ale také pracovitý a nápaditý management, který z Luhačovic udělal místo mezinárodních konferencí a kongresů, a to nejen těch se vztahem ke zdravotnické a lázeňské tématice. Ne náhodou v čase předsednictví ČR Evropské unii proběhlo jedno z významných ministerských zasedání Evropské rady, právě v Luhačovicích. Technické vybavení a celkové zázemí pro kongresovou turistiku dělá z Luhačovic destinaci mnohovrstevnatého charakteru. I nadále chci být Luhačovicím nablízku a pomáhat jejich udržitelnému rozvoji. Například jsem přemýšlel, zda by nestálo za to, když není obchvat města nadohled, vybudovat alespoň inteligentně navržené protihlukové opatření v okolí klidové lázeňské zóny. Ve světě je mnoho příkladů, že i v takto exponovaných lokalitách řešení naleznou. Tak proč se o totéž nepokusil i u nás.
 
Přikládám odkazy na můj web, kde se Luhačovicím věnuji dlouhodobě:
 

Úvodem

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení