Zlínský kraj - 14.12.2017
Dopravní forum 2017 / Magazín SRDIM

Vážení přátelé,

opět se scházíme nad magazínem Dopravní fórum, který pravidelně vydáváme koncem roku, a  který je především bilančním shrnutím hlavních aktivit Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na  Moravě (SRDIM), které se dlouhodobě zabývá podporou a koordinací infrastrukturních projektů v  oblasti střední a východní Moravy.

Letos jsme uspořádali již VI. ročník odborné dopravní konference „Moravské dopravní fórum“, které se uskutečnilo na  jaře v  Olomouci a  na  podzim jsme se sešli v  rámci VII. ročníku mezinárodní konference v  Luhačovicích pod názvem „Střední Morava – křižovatka dopravních a  ekonomických zájmů“. Na  platformě těchto odborných fór jsme mohli společně diskutovat nejrůznější otázky z  oblasti dopravní infrastruktury na  úrovni státu, regionů, obcí a měst.

Výstupy z obou odborných setkání jsme předali představitelům veřejné správy, včetně premiérů a ministrů české i slovenské vlády. Projevující se skepse, která je vyvolaná pomalým tempem v  přípravě prioritních projektů dopravní infrastruktury, byla citelně znát zejména na  podzimní konferenci v  Luhačovicích. Ve spolupráci s ŘSD ČR jsme zde prezentovali přehlednou mapu, na  které jsme vyznačili projekty, které jsou systematicky blokovány tzv. ekologickými iniciativami. A pohled to byl velmi tristní jedná se o 13 důležitých projektů v ČR…

Pro zdokumentování veřejného zájmu jsme iniciovali „Petice za  urychlení přípravy a  realizace dálničních staveb D 49 a  D 55“ (plný text petice je uveden na jiném místě magazínu). Po dosažení 10 000 podpisů bude petice předána k  projednání na  plenární zasedání senátu. Chceme tím dosáhnout stavu, že hlas občanů Moravy silně zazní v  Parlamentu ČR a  také chceme vyjádřit občanský postoj, že dobudování kapacitní dopravní infrastruktury si veřejnost jednoznačně přeje a že soustavné obstrukce ekologických aktivistů jsou pouze okrajovým názorem marginálních skupinek.

Česká legislativa bohužel umožňuje nepředvídatelné a  také opakované napadání správních rozhodnutí, což ekologičtí aktivisté bohatě využívají a  při tom se schovávají za  zájmy veřejnosti. Proto jsme také iniciovali zmíněnou petici, abychom zdůraznili, že se nepodařilo dostatečně silně vzít v  úvahu veřejné mínění a  většinové názory občanů. Jako příklad uvedu přípravu dálnice D 49 Hulín-Fryšták, která je již roky přerušena kvůli chráněnému živočichovi “křečkovi polnímu” přesto, že se na této stavbě podle odborníků v současnosti vůbec nevyskytuje.

Reálný stav přípravy projektu budí dojem, že jsou spíše nadřazovány zájmy úzké skupinky ekologických aktivistů pod rouškou ochrany přírody nad ochranu a  zájmy lidí žijících v  okolí stavby, kteří trpí vysokou hustotou dopravy, exhalacemi, hlukem a  vysokou nehodovostí. Není přece možné připustit, aby byly zveličovány zájmy křečka polního nad oprávněné zájmy lidí, žijící v této části České a Slovenské republiky.

S obdobnými problémy se potýká i projekt D 55 v oblasti „Bzenecké Doubravy“, kde se pro změnu zase vyskytuje “lelek lesní” a “skřivan lesní”, ale také se nám vyskytuje chráněný živočich v úseku dálnice D 0136 Říkovice-Přerov a  příprava projektu je blokována z  obdobných důvodů.

Z  uvedeného přehledu mnohdy nabývám dojmu, jako by “homo sapiens” snad nebyl živočišným druhem a neměl mít stejnou ochranu jako ti, kteří jsou definováni zákonem…!? Mám tím na  mysli především zákon č. 114/1992 Sb., týkající se ochrany zvláště chráněných živočichů, který ekologické iniciativy zneužívají, a výjimky, které v souladu s tímto zákonem příslušné orgány na návrh investora vydají, pravidelně napadají a v případě, že neuspějí ani u  odvolacího orgánu, obrátí se na  soud  a  tady se mění odborná tematika za  hru paragrafů a  procedur, které s  podstatou problému prakticky vůbec nesouvisí. A tak se ekologickým aktivistům úspěšně daří blokovat řadu významných staveb a  to bez jakékoliv reálné zodpovědnosti za  důsledky svého počínání.

Problematiku neúměrně dlouhé přípravy bohužel nevyřeší nový stavební zákon ani nově zavedený institut tzv. „jednotného přípravné- ho řízení“. Jsem přesvědčen, že bez zásadní politické podpory ve  formě zákona o  definování konkrétních infrastrukturních staveb, který by pro vybrané projekty stanovil „SPECIÁLNÍ“ podmínky pro jejich přípravu a  realizaci, nemůžeme v reálném čase dobudovat v  ČR páteřní dopravní síť (tedy asi 750 km dálnic), ale hlavně nebudeme schopni zajistit konkurenceschopně vybavené území podmiňující rozvoj ekonomiky státu i  jednotlivých regionů.

Naopak v  oblasti železniční infrastruktury se daří projekty připravovat bez vážnějších komplikací, jak ostatně dokumentuje i navazující článek týkající se Modernizace a elektrizace železniční tratě Otrokovice-Zlín-Vizovice, včetně moderního Dopravního terminálu Zlín-centrum. Věříme, že pokračující příprava dalších projektů souvisejících s  modernizací železničních tratí na Moravě umožní jejich brzké zahájení v příštích letech.

Vážení přátelé, očekávám, že letošní vydání našeho magazínu přispěje k  další diskuzi o  zásadních otázkách české i slovenské dopravní infrastruktury. Snažili jsme se vybrat témata, která budou zajímavá pro široký okruh našich čtenářů, a to nejen osobami svých autorů, ale i zaměřením odborných textů, s  cílem obsáhnout zásadní pohledy na problematiku dopravní infrastruktury u nás i na Slovensku.

Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na  Moravě chce být i  nadále konstruktivním a sjednocujícím prvkem v řadě partikulárních zájmů s cílem pomáhat a pozitivně ovlivňovat procesy a cesty vedoucí ke zlepšení současné situace v neuspokojivém rozvoji dopravní infrastruktury. Chceme i nadále hledat společný přístup i na druhé straně hranice u slovenských kolegů, kteří se potýkají s  obdobnými problémy.

K  dosažení našich společných cílů nám nezbývá nic lepšího, než aktivně spolupracovat. Je zkrátka potřebné, abychom všechna naše slova přetavili do skutečných činů a výsledků společné práce. Veřejnost to od nás očekává. Věřím, že i tento magazín se může stát vhodnou inspirací pro naši další společnou práci. Pokud byste připojili váš podpis pod zmíně- nou peticí, budeme velmi rádi. Závěrem mi dovolte, abych vám všem poděkoval za spolupráci a popřál radostné Vánoce a mnoho úspěchů v roce 2018.

předseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení