Tiskové zprávy

Luhačovice - 22.09.2016
Libor Lukáš vedl další ročník Mezinárodní konference v oblasti dopravy pro Střední Morava

Libor Lukáš vedl další ročník Mezinárodní konference v oblasti dopravy pro Střední Morava

Stav dopravní infrastruktury na střední a východní Moravě a její nedostatečné propojení se sousedními regiony je překážkou udržitelného rozvoje regionu. Tato situace byla základním impulsem pro konání již VI. ročníku mezinárodní konference, kterou uspořádalo „Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě“ ve čtvrtek 22. září 2016 ve Společenském domě v Luhačovicích.

„Cílem občanského sdružení je aktivně ovlivnit proces řešení této situace v regionu, který z hlediska ekonomické výkonnosti a sociálních podmínek má jedno z nejhorších postavení v České republice. K tomu se na občanském principu snažíme spojit neformální sílu partnerů našeho sdružení a občanů s odbornými kruhy, politickou reprezentací a výrobní sférou. Cílem je koncepční a dlouhodobě platné řešení současné situace. A k tomu je vhodnou diskuzní platformou tato konference,“ uvedl předseda Libor Lukáš.

Tuto iniciativu překračující významem hranice regionu podpořili udělením záštity předsedové vlád České i Slovenské republiky, ministr dopravy ČR, ministr dopravy a regionálního rozvoje SR, hejtmani Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje a předsedové Trenčianského a Žilinského kraje.
Přítomní zdůraznili význam vzájemné spolupráce na řešení odpovídající kvality dopravního propojení Pomoraví a Pováží a jeho přínos pro hospodářský rozvoj obou regionů. Konference reagovala na současný stav přípravy a realizace projektů dopravní infrastruktury a kriticky zhodnotila dopady zákona 39/2015 na časový odsun nejdůležitějších projektů.

Přítomní podpořili nutnost dalšího propojení České a Slovenské republiky kapacitní dopravní infrastrukturou. Osobní účast velvyslankyně ČR na  Slovensku Livie Klausové, představitelů ministerstva dopravy ČR a přítomnost ekonomických expertů, zástupců regionu v českém i evropském parlamentu, volených zástupců krajů, měst a obcí, SFDI, SŽDC, ŘSD ČR, NDS SR, zástupce Evropské komise a představitelů akademické a hospodářské sféry ČR a SR podtrhla význam diskutované problematiky.
Hlavním tématem konference byla problematika připravenosti a realizace infrastrukturních projektů pro současné plánovací období EU v letech 2014-2020. V této souvislosti bylo diskutováno řešení problémů bránících plynulé přípravě těchto prioritních projektů a reálná rizika opoždění jejich přípravy a realizace vyplývající z podmínek novely zákona 39/2015 o ochraně životního prostředí.

Přítomní se kriticky vyjadřovali ke stavu legislativy, která je jednou z hlavních příčin nadměrně dlouhých lhůt přípravy staveb. Hlavní diskuze se však vedla o tom, jak budou naplněny dopravní priority  regionu střední a východní Moravy.

V diskuzních příspěvcích zazněla problematika urychlení přípravy a výstavby dálnice D1 v okolí Přerova tj. Říkovice – Přerov dálnice D 49 (CZ) – R6 (SK) Hulín – Fryšták – státní hranice SR - Púchov, dálnice D35 v úseku Hradec Králové – Mohelnice, dálnice D55 Olomouc- Přerov a Otrokovice – Uherské Hradiště - Břeclav, tzv.Východní tangenty obchvatu Olomouce  silnice I/46, silnice I/35 Valašské Meziříčí - Palačov, I/57 obchvat Valašského Meziříčí, silnice I/44 v úseku Mohelnice - Jeseník, modernizace železniční trati Otrokovice – Zlín - Vizovice, modernizace trati Brno – Přerov, a Staré Město – Uherské Hradiště – Luhačovice/ Bojkovice/Veselí nad Moravou, ale také dopravního terminálu ve Vsetíně, aj… Debata se taktéž nesla v oblasti problematiky Veřejných zakázek a nového zákona 134/2016 platného od 1. 10. 2016, zákona o urychlení dopravní infrastruktury (416/2009 Sb) a také dalších otázek související s průtahy při legalizaci staveb, tedy zásadních problémů stavební legislativy“, pokračuje Libor Lukáš.

Významnou událostí doprovodného programu konference byl i slavnostní podpis „Memoranda o koordinované spolupráci při přípravě a prosazování realizace propojení regionů Moravy, Slezska a severozápadního Slovenska dopravní infrastrukturou“, za účasti signatářů - předsedy Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě, představitelů krajů Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského, Trenčianského, a Žilinského, prezidenta Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a ředitele regionální Slovenské obchodní a průmyslové komory. Podpisu se zúčastnila i velvyslankyně ČR v Bratislavě paní Livia Klausová, která podpořila tuto ambiciózní přeshraniční cílenou spolupráci. Cílem Memoranda je vytvořit podmínky pro a zkoordinovat postupy v přípravě a společně vyřešit problémy bránící urychlené realizaci tohoto propojení obou přilehlých oblastí., uzavřel Libor Lukáš.

Účastníci konference na závěr jednání přijali tzv. „LUHAČOVICKOU VÝZVU 2016“, která je přílohou tiskové zprávy.


Příloha: „LUHAČOVICKÁ VÝZVA 2016“

Podrobnější informace o konferenci naleznete na www.konference-morava.cz.
www.infrastrukturamorava.cz.
e-mail: info@infrastrukturamorava.cz

Fotogalerie

VI. ročník mezinárodní konference „Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
 
VI. ročník mezinárodní konference „Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
 
VI. ročník mezinárodní konference „Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
 
VI. ročník mezinárodní konference „Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
 
VI. ročník mezinárodní konference „Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
 
VI. ročník mezinárodní konference „Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
 

Soubory ke stažení


Úvodem

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení