Tiskové zprávy

Luhačovice - 18.09.2014
Vlády ČR a SR podporují urychlené propojení obou zemí kvalitní dopravní infrastrukturou

Vlády ČR a SR podporují urychlené propojení obou zemí kvalitní dopravní infrastrukturou
To je hlavní téma konference „Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů“, která se koná 25.9.2014 v Luhačovicích. Stav dopravní infrastruktury na střední a východní Moravě a její nedostatečné propojení se sousedními regiony je překážkou udržitelného rozvoje v této části české i slovenské republiky. Otázky související s tímto tématem se staly základní myšlenkou pro konání již IV. ročníku mezinárodní konference, kterou pořádá „Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě“ 25. září 2014 ve Společenském domě v Luhačovicích. 
 
„Cílem občanského sdružení je pozitivně ovlivňovat proces řešení této situace v regionu, který z hlediska ekonomické výkonnosti a sociálních podmínek má jedno z nejhorších postavení v České republice. Navazujeme rovněž na závěry společného jednání vlád České a Slovenské republiky na jaře tohoto roku konané ve Skalici, které zdůraznilo potřebu urychleného dobudování kapacitního propojení obou zemí moderní dopravní infrastrukturou. Našim cílem je koordinovat a pomáhat řešit současnou neuspokojivou situaci v této oblasti a k tomu má sloužit i tato konference,“ uvedl předseda sdružení pan Libor Lukáš.
 
„Jsme velmi potěšení, že naši iniciativu, překračující významem hranice regionu, podpořili udělením záštit i předsedové vlád České a Slovenské republiky, ministr dopravy ČR, hejtmani Olomouckého a Zlínského kraje, předsedové Trenčianského a Žilinského kraje, a primátor města Přerov. Konference se zúčastní ekonomičtí experti, zástupci regionu v parlamentu, volení zástupci krajů, měst a obcí, ministerstva dopravy, SFDI, SŽDC, ŘSD a zástupci hospodářské sféry“, doplnil Libor Lukáš.
 
Hlavním tématem konference je problematika připravenosti infrastrukturních investičních záměrů definovaných koncepčním dokumentem „Dopravní sektorové strategie ČR“ pro období příštího plánovacího období EU v letech 2014-2020. Diskutovat se bude rovněž o tom, jak vyčerpáme zbývající prostředky v končícím programovacím období, ale hlavně také, jak budou naplněny dopravní priority našeho regionu. Naše pozornost je upřena k dokončení výstavby dálnice D1 v okolí Přerova, Říkovice – Lipník nad Bečvou, rychlostní silnice R 49 Hulín – Fryšták – státní hranice SR, rychlostní silnice R55 Otrokovice – Uherské Hradiště - Břeclav, silnice I/35 Valašské Meziříčí - Palačov, I/57 Obchvat Valašského Meziříčí, modernizace železniční trati Otrokovice-Zlín-Vizovice, modernizace trati Brno-Přerov a dalších infrastrukturních projektů ovlivňujících rozvoj regionu.
 
Konference se aktivně účastní nejen čelní představitelé ŘSD ČR a SŽDC, ale i významní dopravní a ekonomičtí experti, jako např. ekonom Petr Zahradník, zástupce Evropské komise J. Michal, či představitelé vysokých škol z ČR i SR.
 
„Stejně jako na závěr předešlých ročníků konference bude účastníkům navrženo přijmout společnou deklaraci ve formě konkrétních doporučení orgánům státní správy a samosprávy, formulovaných v dokumentu, tzv. Luhačovické výzvě 2014“, uzavírá Libor Lukáš.
 
Další informace najdete na www.konference-morava.cz.
 
Kontaktní osoba: Ing. Libor Žádník, výkonný místopředseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě: 
tel: +420 736 166 116,
e-mail: info@infrastrukturamorava.cz, www.infrastrukturamorava.cz 
 

Fotogalerie

konference „Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů“
 

Soubory ke stažení


Úvodem

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení