Tiskové zprávy

Zlín - 12.10.2011
Na celostátní silniční konferenci Libor Lukáš hovořil o ROZVOJI DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY NA MORAVĚ

Na celostátní silniční konferenci Libor Lukáš hovořil o ROZVOJI DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY NA MORAVĚ

Zlínský kraj se stal hostitelem, již 19. ročníku silniční konference, která se uskutečnila ve dnech 11.10. – 12.10.2011 v kraj­ském městě Zlín. Konferenci pořádala Česká silniční společnost za podpory Ministerstva dopravy ČR, krajů České republiky, Ředitelství silnic a dálnic ČR a dalších organizací. Jejího slavnostního zahájení v Kongresovém centru se zúčastnil také statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš.

„Dlouhodobě se dopravní problematikou zabývám, zvláště z toho důvodu, aby mohlo dojít k potřebnému připojení našeho kraje na evropské silniční a železniční koridory, což je důležitou podmínkou pro naši konkurenceschop­nost. Na konferenci jsem vystoupil s tématem: „ROZVOJ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY NA MORAVĚ“. Prioritou našeho regionu je snaha prosadit a realizovat důležité silniční projekty D1, R49 a R55. Dopravní dostupnost je výrazným rozvojovým impulsem (investoři, využití pracovního trhu z širšího území, cestovní ruch, apd). Pokud bude výstavba dopravní infrastruktury v ČR přespříliš utlumena, není možné očekávat výraznější růst HDP a rozdíly mezi Střední Moravou a ČR či EU se budou prohlubovat“, uvedl Libor Lukáš.

„Celostátní silniční konferenci na půdě Zlínského kraje v Kongresovém centru ve Zlíně navštívilo téměř 800 delegovaných odborníků z řad státních institucí, firem, vysokých škol či komunální sféry. Konference bývá tradičně zaměřena na aktuální problematiku v oblasti dopravy, sítě pozemních komunikací a silničního hospodaření“, dodal Libor Lukáš.

První den se na konferenci hovořilo o koncepčních otázkách týkajících se stavu silnic v obcích, městech a krajích, druhý den byl rozdělen na tematické specializace. Letos byla pozornost zaměřena na problematiku mostů a technologie jejich konstrukcí. Dalším nosným tématem byla bezpečnost silničního provozu. Dvoudenní rokování bylo zakončeno exkurzí s prohlídkou dokončené stavby dálniční křižovatky u Hulína ( tzv. Moravský dopravní kříž).

Fotogalerie

 
 

Úvodem

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení