Tiskové zprávy

Zlín - 16.05.2011
Libor Lukáš se stal iniciátorem vzniku Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě

Sdružení bylo založeno z občanské iniciativy fyzických osob, které se rozhodly touto formou vytvořit platformu pro aktivní pomoc při řešení nejpalčivějších problémů v oblasti dopravní infrastruktury především v teritoriu Střední a východní Moravy. Naše činnost je podporována řadou významných subjektů, které mají zájem pomoci řešit nedostatečnou kvalitu dopravní infrastruktury na Moravě. Hlavním cílem je zlepšení dopravní dostupnosti jako nezbytné podmínky pro zajištění konkurenceschop­nosti a hospodářského oživení, včetně nutného rozvoje našeho regionu postiženého vysokou nezaměstnaností. Chce podpořit proces kontinuální přípravy infrastrukturních staveb, jejich financování a napomoci sladění rozvojových plánů zapracovaných do územně plánovacích dokumentů. V neposlední řadě je to prosazení realizace dopravních staveb a hledání možností optimálního začlenění těchto komunikací v kontextu navazujících národních a evropských dopravních vztahů, především pak v síti TEN T. Zlepšení v této oblasti prostřednictvím jednotlivých infrastrukturních projektů je podmínkou pro oživení a další rozvoj ekonomiky, zvýšení atraktivity regionu pro investory, rozvoj cestovního ruchu a tím i snížení nezaměstnanosti a zvyšování životní úrovně. Konkurenceschopnost je významně závislá na dořešení dopravní dostupnosti celého regionu Moravy.

„V zájmu soustředění společného úsilí členů a partnerů Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě směřujícího ke zvýšení prosperity našeho regionu jsme se rozhodli uspořádat mezinárodní konferenci s názvem Střední Morava- křižovatka ekonomických a dopravních zájmů, která se bude konat dne 15. 9. 2011 v Luhačovicích“ doplnil Libor Lukáš.

Význam konference bude podpořen skutečností, že záštitu nad ní převezmou hejtmani Zlínského, Olomouckého, Trenčianského a Žilinského kraje a pozváni budou i oba ministři dopravy České i Slovenské republiky. Na této konferenci bude prezentována výše uvedená studie jako nosná součást odborně fundovaných názorů na současný stav dopravní infrastruktury, potřebu jejího rozvoje, její ekonomické přínosy a to zejména v dlouhodobém horizontu. Z vlastní iniciativy Sdružení byla ve spolupráci s Ing. Petrem Zahradníkem – ekonomickým expertem a členem Národní ekonomické rady vlády zpracována studie zabývající se vlivem investic do dopravní infrastruktury na veřejné finance, zaměstnanost a výkonnost a to s akcentem na Zlínský a Olomoucký kraj. „Studie jasně dokladuje potřebu dostavby dopravní infrastruktury a její vliv na zaměstnanost a ekonomickou prosperitu a to zejména hlavních tepen financovaných státem jako jsou dostavba dálnice D1, rychlostní silnice R49 Hulín- hranice Slovenské republiky a R55 v celé délce od Olomouce až do Břeclavi. Závěry této studie budou komunikovány rovněž zodpovědným činitelům ministerstev a vlády“ uvedl výkonný místopředseda sdružení Libor Žádník.

„Ambicí této konference je, že přispěje ke změně současného trendu radikálního útlumu veřejných investic do dopravní infrastruktury a že naopak prokáže jejich ohromný přírůstový potenciál. Chceme vyjádřit potřebu společného postupu při řešení těchto otázek a hledat společná východiska ze současné situace“ uzavřel Libor Lukáš.

„Cílem této konference je vyhodnotit stav dopravní infrastruktury a napojení regionu na své okolí v kontextu hlavních evropských tahů a upozornit na nepříznivé dopady současného stavu na rozvoj střední a východní Moravy, a na druhé straně definovat předpokládané přínosy základních infrastrukturních projektů pro jeho tolik potřebný rozvoj“ doplnil Libor Žádník. Na této konferenci, by mělo dojít k setkání mnoha významných osobností napříč hospodářským i politickým spektrem, kteří si vymění své názory na problematiku dopravy v regionu Moravy a budou hledat společná východiska.

www.infrastrukturamorava.cz

Úvodem

Pokud bych si měl vybrat motto, které mne nejlépe vystihuje, pak jsou to dvě slova – „aktivní cesta“. Tento slogan zahrnuje v podstatě vše, co ve svém životě konám a činím.

Vždy jsem se snažil být aktivním člověkem, jsem jím i nyní a hodlám být také nadále. Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to lidská blbost a lhostejnost. Tolik k výrazu „aktivní“. A proč „cesta“? Protože si pod ní nemusíme představit jen životní pouť, ale také pohyb a dopravu.

Svou původní profesí jsem stavař se specializací na dopravní infrastrukturu. Právě stavbám cest a zlepšování situace v oblasti dopravní infrastruktury jsem zasvětil značnou část svého profesního života. V neposlední řadě se vždy snažím najít cestu, která spolehlivě vede k cíli. Tu nejlepší cestu, která bude prospěšná i širokému okolí.

Jsem patriot a mám velmi kladný vztah k regionu, ve kterém žiju. Nehodlám někde v koutě přihlížet tomu, aby měla naše krásná Morava nálepku pohraniční oblasti. Je třeba region hospodářsky pozvednout a zajistit i v současné nelehké době lidem lepší podmínky k životu, vzdělání i práci, ale také k jejich sociálnímu, kulturnímu a sportovnímu vyžití.

pokračovat ve čtení